Élelmiszer-felhasználási javaslat egy napra átlagosan
Élelmiszer | Ülő foglalkozás | Könnyű | Nehéz | Igen nehéz |
fizikai munka | ||||
Húsok (tőkehús,baromfi,hal,belsőség) | 75 g | 75 g | 95 g | 140 g |
Húskészítmény | 30 g | 30 g | 40 g | 50 g |
Tej (tej,savanyíott tejtermékek) | 350 g | 350 g | 350 g | 350 g |
Tejtermék (sajt,túró) | 20 g | 25 g | 25 g | 50 g |
Tojás | 25 g | 25 g | 25 g | 25 g |
Kenyér | 200 g | 220 g | 260 g | 360 g |
Gabona,őrlemény | 40 g | 70 g | 90 g | 105 g |
Cukor | 55 g | 65 g | 75 g | 100 g |
Margarin | 8 g | 10 g | 10 g | 22 g |
Étolaj | 35 g | 40 g | 40 g | 50 g |
Vaj | 6 g | 8 g | 12 g | 20 g |
Sertészsír | 6 g | 7 g | 12 g | 20 g |
Burgonya | 305 g | 375 g | 415 g | 460 g |
Zöldség- és főzelékfélék | 200 g | 225 g | 360 g | 440 g |
Hüvelyesek | 10 g | 10 g | 10 g | 15 g |
Gyűmölcs | 470 g | 530 g | 530 g | 590 g |
1. Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket.
2. Kerüljük a zsíros ételeket, a főzéshez-sütéshez inkább olajat, a süteményekhez margarint használjunk.
3. Kevés sót használjunk az ételeknél, utólag ne sózzunk.
4. Csak étkezések befelyező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk sütit.
5. Naponta fogyasszunk fél liter tejet és tejterméket.
6. Rendszeresen, naponta tübbször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldséget.
8. Naponta négyszer-ötször étkezzünk.
9. A szomjóság legjobban vízzel oltható.
10. Mindent lehet, de mértékkel.
Reggeli: tej, tejeskávé, kakaó, tejes tea, tejes gyümiturmix, kefir, sovány sajt, túró, körözött, túrókrém, margarin, energiaszegény vajkrémek, méz, cukorszegény lekvár
... folytatom